Türkiye Saati (Vasatî Saat) Nedir?

Dünyâ 360 tûl (boylam) derecesine ayrılmıştır. İlk tûl derecesinin Londra’dan Green Wich (Griniç) üzerinden geçtiği îtibâr olunur. Her tûl derecesinin arası 4 dakikadır. Türkiye’nin doğusu ile batısı arasında 1 saat 16 dakika fark vardır. Bununla berâber 30’uncu tûl derecesi Türkiye saati için esas alınmıştır. Buna göre, Türkiye saati, Londra saatinden 2 saat ileridir. Memleketimizin her tarafında bu itibarî (vasatî) saat kullanıldığından biz buna “Memleket Saat Ayarı” diyoruz.

FAZİLET TAKVİMİ'nde, vasatî saate göre namaz vakitleri yer alan vilâyetlerimizin adedini dört bölge hâlinde 81’e yükseltmiş bulunuyoruz. Ayrıca, 81 vilâyetimize göre, kazalarımızın namaz vakitleri fark cetvelini de takvimin son kısmında neşrederek, ülkemizdeki her Müslüman vatandaşımızın bu husûstaki büyük ihtiyaçlarını karşılamış olduk. Ancak, bu farklar senenin her gününde takvimde gösterildiği gibi sabit değildir. Mevsimlere göre 3 ilâ 4 dakikayı geçmeyen değişiklikler meydana gelebilmektedir. Fakat bu husûs, “Tecvîz-i Hatâ” dediğimiz ve vakitlere ilâve edilen temkinlerle düzeltilen sınırlar içinde kalmaktadır. Bu sebeple, münderecâtımıza aldığımız Türkiye fark cetvelleri ile amel edilmesinde şer’î herhangi bir mahzur bahis mevzûu değildir. Kıble saati için bu fark cetvellerinin kullanılmaması gerekir.

Takvimimiz toplam 48 ülkede 11.328 şehre hitap eden namaz vakitleri portföyü ile dünyâ Müslümanları için mühim bir hizmet îfâ etmenin sürûrunu yaşamaktadır.Kıble Arka: Güneş kıble açısına gelmediği gibi, kıble açısının 90 derece sağına-soluna da gelemiyor, aksine güneş kıble açısının 180 derece uzağına gelebiliyorsa, Kıble Saati; Kıble Arka olarak verilir. Buralarda yaşayanlar, belirtilen zamanda güneşi arka taraflarına aldıklarında yüzlerini kıbleye dönmüş olurlar. Bütün sene boyunca güneş kıble istikâmetine gelmediğinden Amerika için "Kıble Arka" kullanılmaktadır.