Güneşin Kıble Açısına Denk Gelmediği Yerlerde Kıblenin Tespiti Ve "Kıble Saati" (2)

Dünyadaki bazı yerlerin coğrafî vaziyeti yani enlem ve boylamı ile yerküre hareketlerinin ve dünyanın eğiminin bir neticesi olarak güneş gündüz kıble açısına denk gelmez. Bu vaziyet, bazı ülkelerde bütün yıl boyunca, bazı yerlerde ise yılın belli günlerinde meydana gelmektedir.

Buralarda Kıble saati; Kıble Sağ, Kıble Sol veya Kıble Arka gibi ifadeler ile verilir.

1-    KIBLE SAĞ: Güneş, kıble açısının 90 derece sağına geliyorsa, Kıble Saati, Kıble sağ olarak verilir. Bir kimse bu gibi yerlerde, belirtilen zamanda güneşe dönerse tam sağ tarafı kıble olur. Japonya, Singapur, Malezya, Bangladeş Çin, Thailand, Honkong, Thaiwan, Filipinler ve Güney Kore'de kıble saati kıble sağ olarak verilmiştir. Kıble saati vaktinde güneşe dönen kimsenin sağ taraı kıbledir.

2-    KIBLE SOL: Güneş, kıble açısına gelmeyip kıble açısının 90 derece soluna geliyorsa, Kıble Saati, "Kıble sol" olarak verilir. Buralarda belirtilen zamanda güneşe döndüğünde sol taraf kıble olur.

Senenin hiçbir gününde güneş kıble istikâmetine gelmeyen İngiltere, Amerika, Kanada, Avustralya, Endonezya ve Yeni Zellanda şehirlerinde o günkü k>ble saati vaktinde, güneşe dönen kimsenin sol tarafı kıble olur.

İstisna: Amerika'nın Los Angeles şehrinde güneşe dönenin arkası kıbledir. "Kıble Arka" ile ifade edilir.

Avustralya'nın Perth (WA) şehrinde ise -Türkiye ve Avrupa kıtası gibi- güneşe dönen kıbleye dönmüş olur. Bu da "Kıble ön" ile ifade edilmiştir.

3-    KIBLE ARKA: Güneş kıble açısının 180 derece uzağına geliyorsa, kıble saati; "Kıble Arka" olarak verilir. Buralarda, belirtilen zamanda güneşi arkasına alan yüzünü kıbleye dönmüş olur.

Yalnızca Amerika Birleşik Devletleri'nin Los Angeles CA şehrinde Güneş senenin hiçbir gününde kıble istikâmetine gelmediğinden kıble saati "Kıble arka" olarak verilmiştir.

Kıble Saati'nin kıblelerin tesbitinde mühim bir hizmet ifâ edeceğini ümit ediyoruz.