Peygamber Efendimiz'in Hanımları (Ezvâc-ı Tâhirât)

Allâhü Teâlâ Kur'ân-ı Kerîm'de buyurmuşlardır ki; "Peygamber mü'minlere kendi nefislerinden evlâdır ve onun zevceleri de mü'min­lerin vâlideleridir." (ahzâb Sûresi, âyet 6)

 

Peygamber Efendimiz'in (s.a.v.) Hanımları, Mü'minlerin Anneleri:

 

1- Hadîce binti Huveylid (vefâtları Hicretten 3 yıl önce)

 

2- Âişe binti Ebû Bekir (H. 58)

 

3- Hafsa binti Ömer (H. 45)

 

4- Ümmü Habîbe binti Ebû Süfyân (H. 44)

 

5- Ümmü Seleme binti Ebû Ümeyye (H. 59)

 

6- Sevde binti Zem'a (H. 54)

 

7- Zeyneb binti Cahş (H. 20)

 

8- Zeyneb binti Huzeyme (H. 4)

 

9- Meymûne binti Hâris (H. 51)

 

10- Cüveyriye binti Hâris (H. 50)

 

11- Safiyye binti Huyey (H. 50)

 

12- Mâriye-i Kıbtiyye (H. 16)

 

Allah onların hepsinden râzı olsun.

 

1- Hz. Hâdice Vâlidemiz

Resûlullah Efendimizin ilk hanımıdır. Evlendikleri esnâda Resûlul­lah Efendimiz yirmi beş yaşında idi ve Hazret-i Hadîce vâlidemiz kırk yaşına basmıştı.

 

Her ne zaman müşrikler Resûlullah Efendimiz'i reddetse veyâ ya­lanlasalar, şerefli hatıraları mahzun olsa, Hadîce'ye geldiği gibi gönlü açılırdı. Zîrâ Hazret-i Hadîce dâimâ ona tasellî verirdi.

 

"Sen kâfirlerin yaptıklarına bakma. Onlar câhildir. Câhillerin böyle yapmaları şaşılacak birşey değildir. Bütün peygamberler bu cefâyı çe­kegelmiştir." derdi.

 

2- Hz. Âişe Vâlidemiz

Hz. Ebû Bekr-i Sıddîk'ın kızıdır. Fahr-i Âlem Efendimiz Hazretleri­nin Mekke şehrinde Hazret-i Âişe'ye nikâhı -hicretten üç yıl evvel- Şev­vâl ayında vâki olmuştu. Sonra Medine-i Münevvere'de bir araya gelmeleri de hicretten on sekiz ay sonra- Şevvâl ayında olmuştur.

 

Peygamber Efendimiz, Hazret-i Âişe ile dokuz yıl birlikte olmuştur. Hazret-i Âişe Hicretin elli sekizinci senesi ramazanın on yedisinde Salı günü vefât ettiler. Namazını Ebû Hüreyre (r.a.) kıldırmıştır. (Radıyal­lahü anhâ)

 

3- Hz. Hafsa Vâlidemiz

 

Hz. Ömer'in kızıdır. Medîne'ye hicret edenlerdendir. Resûlullah Efendimiz, Hafsa'yı hicretten üç yıl sonra nikâhlamıştır.

 

Sahâbe ve tabiînden bir topluluk Hazret-i Hafsâ'dan hadis-i şerifler rivâyet etmişlerdir. Hicretin kırk beşinci yılında Hz. Muâviye (r.a.) za­manında altmış yaşlarında vefât etmişlerdir. (Radıyallahü anhâ)

 

Peygamber Efendimiz, Hazret-i Âişe ve Hazreti Hafsa ile evlenerek Hazret-i Ebû Bekir ve Hazret-i Ömer ile sıhriyet kurması ve yine bunun gibi kızı Hazret-i Fâtıma'yı Hazret-i Alî ile ve sırasıyla iki kızı Rukiye ve Ümmü Gülsüm'ü Hazret-i Osman ile evlendirmesi mallarını canla­rını İslâm uğrunda fedâdan çekinmeyen bu dört sahâbîyi akrabâlık makâmıyla şereflendirmek ve sılalığını tevsîk içindir.

 

Resûlullahın 54 yaşından sonra diğer ezvâc-ı tâhirâtla evlenmesinin sebep ve hikmetleri; bâzı kabîlelerden evlenmekle o kabîlelerin İslâmi­yet'e bağlanmalarını temîn, sefâletten kurtarmak, bâzılarını teselli ve taltîf, asıl hikmet ve gâye ise kadınlar vâsıtası ile islâmiyeti yaymak içindir.

 

Peygamber Efendimiz, nikâhına aldığı kadınları tezkiye, terbiye edip, şerîatı ve kadınlara mahsus ahkâmı tâlim etmekle, onlar vâsıta­sıyla İslâm'ı tebliğ ve tâlim etti.

 

Müminlerin anneleri olan ezvâc-ı tâhirâtı ve onların ahvâlini anlat­makta çok büyük fazilet ve fayda vardır.

 

4- Hz. Ümm-ü Habîbe Vâlidemiz

 

Adı Remle idi. Daha önce Ubeydullah bin Cahş'ın hanımı idi. Onunla berâber Habeş ülkesine hicret etmişti. Kocası orada dinden dönüp, Hıristiyan oldu ve orada öldü. Ümm-ü Habîbe İslâm dîni üzere sebât etti. Ümm-ü Habîbe daha Habeş ülkesinde iken Resûlullah Efen­dimiz, Habeş Pâdişâhı olan Necaşi'ye Amr bin Ümeyye ile mektup gönderip: "Ümm-ü Habîbe'yi bana nikâh ediniz" diye buyurdu. Neca­şi'de şerefli emirleri gereğince Ümm-ü Habîbe'yi Resûlullah Efendi­miz'e nikâhladı ve kendi malından dört yüz altın ağırlık gönderdi.

 

Bu esnâda Ümm-ü Habîbe'nin babası Ebû Süfyân henüz müslüman olmamıştı. Mekke'de bulunuyordu.

 

Hz. Ümm-ü Habîbe (r.a.) hicretin kırk dördüncü senesinde Medî­ne'de vefât etmiştir. (Radıyallâhü anhâ)

 

5- Hz. Ümm-ü Seleme Vâlidemiz

 

Peygamber Efendimiz hicretin dördüncü yılı Şevval ayında nikâh et­mişti. Elli dokuz târihinde. seksen dört yaşında Medîne'de vefât edip Bakî kabristanında defnolunmuştur. Resûlullah Efendimiz'den sonra kırk sekiz yıl yaşamıştır. Vefât ettiğinde namazını Ebû Hureyre (r.a.) kıldırmıştır.

 

Ümm-ü Seleme, Resûlullah Efendimiz'in şöyle buyurduğunu bildir­miştir: " Bir kimseye musîbet gelsi, meselâ oğlu, kocası veya yakınla­rından bir kimse vefât eylese ve o kimse: "Allâhümme ecirnî fî musîbetî ve ahliflî hayren minha (Yâni, Allâhım, benim musîbetimi mükâfâtlan­dır ve bana ondan daha hayırlısını ihsân eyle) dese, Allâhü Teâlâ Haz­retleri ona o giden kimseden iyi bir kimse verir. (Radıyallâhü anhâ)

 

6- Hz. Sevde binti Zem'a Vâlidemiz

 

İlk Müslüman olanlardandır. Sekrân b. Amr ile evli idi. Kocası da kendisi ile berâber müslüman olmuş ve ikinci kâfile arasında Habişis­tan'a hicret etmiştir. Mekke'ye döndüklerinde kocası vefât etmiştir.

 

Resûlullah (s.a.v.) Hz. Hatîce'nin vefâtından sonra Hz. Âişe ile ev­lenmeden önce -diğer rivâyette Hz. Âişe ile evlendikten sonra- Hz. Sevde ile evlenmiştir. Sevde (r.a.) h. 54 senesi Şevvâl ayında Medîne-i Münevvere'de vefât etmiştir. (Radıyallâhü anhâ)

 

7- Hz. Zeynep binti Cahş Vâlidemiz

 

Annesi, Abdülmuttalib bin Hâşim'in kızı idi. (Yâni, Peyfamber Efen­dimiz'in halası) Resûlullah Efendimiz, Zeyneb'i önce Zeyd bin Hârise ile evlendirmişti. Zeyd Peygamber Efendimiz'in âzâdlı kölesi idi. Bir zaman sonra Zeyd, Zeynep binti Cahş'ı boşadı.

 

Allâhü Teâlâ "...Zeyd o kadından alâkası kesince biz onu seninle evlendirdik..." meâlindeki Ahzâb Sûresi, 37. âyet-i kerîmesi ile Resûlul­lah Efendimiz'i Hz. Zeynep ile nikâhladı.

 

Hz. Âişe vâlidemiz (r.a.): "Zeyneb'den daha üstün hâtun yoktu. Allah korkusunu bilmekte, gerçek söylemekte, sıla-i rahim etmekte, çok sadaka vermekte ve hayır işlerde gayret etmekte Zeyneb'den daha üstün hâtun olmaz," diye medhederdi.

 

Hicretin yirminci yılında Medîne-i Münevvere'de elli üç yaşında vefât etmiştir. Namazını Hazret-i Ömer (r.a.) kıldırmıştır. (Radıyallâhü anhâ)

 

8- Hz. Zeyneb binti Huzeyme Vâlidemiz

 

Benî Hilâl kabîlesinden idi. Önce Uhud harbinde öldürülen Abdul­lah bin Cahş ile evli idi. Ondan sonra Resûlullah Efendimiz onu nikâh eyledi. Resûlullah Efendimiz ile sekiz ay berâber yaşamışlar ve hicretin dördüncü yılı Rebîülâhir ayında vefât edip Bakî' kabristanlığına defn olunmuştur. (Radıyallâhü anhâ)

 

9- Hz. Meymûne binti Hâris Vâlidemiz

 

Benî Hilâl kabîlesinden idi. Hicretin yedinci yılında Hayber gazâsın­dan sonra Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) Mekke'ye umre için gittiği zaman onu nikâhladı. Büyük kız kardeşi Ümmü'l-Fazl, Hazret-i Ab­bas'ın hanımı idi. Hicretin elli birinci yılında Mekke yakınında Serif denilen yerde vefât etti. Namazını İbn-i Abbâs (r.a.) hazretleri kıldırdı. (Radıyallâhü anhâ)

 

10- Hz. Cüveyriye binti Hâris Vâlidemiz

 

Benî Mustalık tâifesinden idi. Resûlullah Efendimiz bu tâiefeye karşı gâza ettiği zaman esir alınıp Sâbit bin Kays'ın hissesine düşmüştü. As­hâb-ı Kirâm, Resûlullah Efendimiz'in Cüveyriye'yi nikâhına aldığını işitince ellerinde olan esirleri serbest bırakıp yerlerine gönderdiler. Benî Mustalık'tan yüz on kişi Cüveyriye sebebiyle âzâd edildi. Resûlul­lah (s.a.v.) Cüveyriye'yi Sâbit bin Kays'tan satın alıp âzâd eyledi ve dört yüz dirhem mehir ile onu nikâhladı. Cüveyriye (r.a.) altmış beş yıl ömür sürüp hicretin ellinci yılında âhirete irtihal etmiştir. (Radıyallâhü anhâ)

 

11- Hz. Safiyye binti Huyey Vâlidemiz

 

Hârûn Aleyhissâlımın neslindendi. Hayber gazâsında kocası öldü. Hayber feth olundu ve esirler alındı. Resûlullah Efendimiz Safiyye'yi esir iken âzâd etti ve onunla evlendi. Resûlullah Efendimiz, Safiyye'yi aldığı zaman: "Bana gelmeğe rağbet eder misin?" diye sordu. Safiyye: "Yâ Resûlallah! Ben daha sana küfür üzerinde iken senin şerefli hizme­tinde olmayı arzu ederdim. Şimdi etmez miyim?" dedi. Hicretin ellinci senesinin Ramazan'ında Medîne-i Münevvere'de vefât edip Bakî' kab­ristanına defnolunmuştur. (Radıyallâhü anhâ)

 

12- Hz. Mâriye-i Kıbtiyye Vâlidemiz

 

Mısır Sultanı Mukavkıs hediye olarak göndermişti. Mâriye'den İbrâhim dünyaya gelmiştir. Hicretin on altıncı senesinde Hazret-i Ömer'in halîfeliği zamanında vefât edip Bakî'de defnolunmuştur. (Radıyallâhü anhâ)

 

Ezvâc-ı tâhirâttan ümmül'kül Hazret-i Hadîce Ümmül-mesâkîn Hazret-i Zeynep binti Huzeyme vâlidelerimiz peygamberimiz ha­yatta iken vefât ettiler. Diğer zevceleri sonra vefât etti.